HISTORIK
Rasen är en av flera varianter av tysk spets, som härstammar från stenålderns torvhundar och senare boplatskulturers spetsar och är mellaneuropas äldsta hundtyp. De andra varianterna är grosspitz, mittelspitz, pomeranian (zwergspitz) och keeshond (wolfspitz).
ANVÄNDNINGSOMRÅDE
Rasen är i första hand en sällskapshund som är mycket anpassningsbar och fungerar bra i olika miljöer. Den gillar att träna och aktiveras inom många områden, till exempel agility, nosework, rallylydnad, freestyle, lydnad och viltspår.
HÄLSA
Tysk spets anses generellt vara en frisk ras. Vid avel bör dock bägge föräldradjuren vara fria från patella luxation (lösa knäleder, som förekommer i rasen) samt ögonlysta utan anmärkning.
EGENSKAPER / MENTALITET
Det är en glad och pigg ras som är mycket anpassningsbar och fungerar bra i olika miljöer. En mycket intelligent ras som gillar att lösa uppgifter den står inför. Även om de själva har hittat på uppgiften. Även om den upplevs som en liten ras så måste de ha en tydlig uppfostran. Rasen har stabil mentalitet med stor familjekänsla. Den är tillgiven, positiv, mycket läraktig, pigg och vaken. Kleinspitz är en mycket påhittig ras. Då den är en varnare med viss vaktinstinkt har den lätt att börja skälla men har relativt låg jaktinstinkt.
STORLEK OCH UTSEENDE
Mankhöjd: 27 cm, +- 3 cm.
Kleinspitz skall vara en kvadratisk hund. Alla individer ska ha en färgrik päls med hårda täckhår som strittar ut från kroppen samt en normal mängd underull, den yviga svansen ringlar sig upp över ryggen.. Rörelserna ska vara spänstiga och det ska finnas drive. Tänderna skall vara placerade i ett saxbett, tångbett är dock tillåtet. Man ska likt Pomeranian kunna beskrivas i en cirkel sett från sidan. Öronen skall vara små och trekantiga, ögonen skall vara mörka och mandelformade. Nosfärgen skall vara svart på alla individer förutom bruna där den skall vara brun. Individerna skall vara precis lagom, varken för tunna eller för maffiga. En symmetri mellan alla de ovannämnda elementen skapar en harmoni. Det finns många färger, och de som är godkända finns att läsa i rasstandarden.
PÄLSVÅRD
Pälsen är tjock och tät men lättskött. Den är smutsavstötande men bör borstas och kammas från hårbottnen hela vägen upp, en gång i veckan. Viktigt att börja sköta pälsen tidigt så valpen lär sig att acceptera hanteringen.
ÖVRIGT
Kontakta flera uppfödare, träffa många individer, läs på om rasen och besök gärna en hundutställning för att öka dina kunskaper om rasen innan köp. Välj din uppfödare med omsorg, kontakten med uppfödaren är viktig att ha kvar så länge hunden lever.
Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.